Ondernemersfonds vliegt vooruit

Het Ondernemersfonds heeft zich in de afgelopen drie jaar ontpopt tot onmisbare bondgenoot van, voor en door Delftse ondernemers - en kan nu in vliegende vaart vooruit.

Ondanks concrete projecten was het op 19 december vorig jaar even spannend bij de raadsvergadering. Want, wist Rob Trompper, secretaris van Ondernemersfonds Delft, het enthousiasme voor het fonds is bij ondernemers weliswaar groot, maar bij sommige politici rezen plots twijfels. In de bewuste raadsvergadering bleek echter een ruime meerderheid het Ondernemersfonds, met een jaarlijks budget van ongeveer € 750.000, te willen handhaven. De raad stemde zelfs via een motie ermee in dat het convenant met de Stichting Ondernemersfonds Delft niet met drie, maar met zes jaar wordt verlengd. En dat is volgens Trompper en zijn collega-vrijwilligers niet meer dan terecht, waarbij hij verwijst naar de korte historie van het Ondernemersfonds. “We zijn in Delft pas drie jaar bezig. In elke wijk is een initiatiefgroep ontstaan, sportverenigingen, culturele instellingen en ondernemers hebben elkaar gevonden én er zijn al veel mooie projecten gerealiseerd met het Ondernemersfonds.”

Ondernemender
Want daar draait het uiteindelijk om: via een gebiedsgerichte aanpak nieuwe initiatieven laten ontstaan die wijken leuker, mooier en ondernemender maken. En dat varieert van gezamenlijke inkoop van feestverlichting of het vergroenen/opvrolijken van de wijk, samen de bewaking of bewegwijzering in een winkelgebied regelen tot een sporttoernooi in de wijk organiseren of gezamenlijk de PR voor een winkelcentrum regelen.
En even terug naar de kritiek: Trompper kan ermee leven dat sommige mensen opmerkten dat het Ondernemersfonds naar buiten toe wat te bescheiden was. “Maar we wilden de boel eerst intern op orde hebben, dus ervoor zorgen dat elke wijk goed vertegenwoordigd is. Dat is nu het geval, en daarmee lopen we voorop op andere, vergelijkbare steden die met een Ondernemersfonds zijn gestart. In Leiden heeft het bijvoorbeeld vijf jaar geduurd voordat alle wijken waren aangesloten. Voor ons was het bijvoorbeeld lastig om alle ondernemers te bereiken, simpelweg omdat we geen beschikking hadden over alle bedrijfsnamen en postcodes. Inmiddels treden we meer naar buiten en weten steeds meer ondernemers en verenigingen ons te vinden.”

Doorbraak
Nu het Ondernemersfonds wordt voortgezet, kan het fonds onder voorzitterschap van René Dings in vliegende vaart verder. En dat is mogelijk, juist omdat in elke wijk het raamwerk nu ‘staat’ én omdat ondernemers en clubs inmiddels weten dat je met het jaarlijkse budget mooie en nuttige dingen kunt doen. Maar eigenlijk gebeurde dat afgelopen jaar ook al. “Neem de samenwerking tussen TU Delft, Yes!Delft en het vmbo, dat is een hartstikke mooi initiatief. En hetzelfde geldt voor de elektrische laadpalen in de techniekwijk, de winkeliers in Wippolder die elkaar hebben gevonden en samen zaken gaan organiseren. Maar ook de clubs, ondernemers en culturele instellingen in Tanthof die samen allerlei activiteiten organiseren, dat zijn allemaal doorbraken geweest.”

Kansrijk
In sommige wijken is ‘gespaard’ voor een grotere activiteit en uit alle veertien werkgebieden van het Ondernemersfonds komen inmiddels aanvragen. Nieuwe, frisse ideeën zijn altijd welkom, zeker in deze tijd waarin veel ondernemers een duwtje in de rug wel kunnen gebruiken. Het Ondernemersfonds richt zich echter niet alleen richt op de aanschaf van materialen en goederen, maar ook op sociaal-maatschappelijke initiatieven en samenwerking tussen bedrijfsleven, instellingen, bewoners en overheid. Trompper, met een grijns: “Het zijn vooral kansrijke tijden.”

 (Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief N@twerk Delft van 31 januari 2014.)