Begroting voor 2024 vastgesteld
Het bestuur van het Ondernemersfonds heeft de begroting van 2024 vastgesteld.
Ze hebben er anderhalf jaar met elkaar aan gewerkt, en op 20 januari werd het officieel: je kunt veilig winkelen én ondernemen in het winkelgebied Van Foreestweg. Dit gebied kreeg toen het KVO, het Keurmerk Veilig Ondernemen.
Voor voorzitter Martin Panis van de winkeliersvereniging Van Foreestweg is het duidelijk: het KVO verdien je sámen. "Niet alleen samen met collega-winkeliers, maar ook samen met de politie, brandweer, gemeente. En dat is ook winst: we weten elkaar nu veel gemakkelijker te vinden." Anderhalf jaar geleden begon het onder de winkeliers - weer - te borrelen: 'Laten we gaan voor het KVO.' Een eerdere poging strandde, omdat de gemeente, die het traject toen grotendeels financierde, daar te weinig middelen voor bleek te hebben. "Gemeente en ondernemers hebben het nu fifty-fifty bekostigd; ons deel is gefinancierd vanuit het Ondernemersfonds Delft."
Startsein vormde een gezamenlijke schouw van het gebied - waar kan het schoner en veiliger? "Dat leverde verbeterpunten op, variërend van de aanwezigheid van graffiti en zwerfvuil tot moeilijk bereikbare bluspalen en beschadigde afvalbakken", zo blikt Panis terug. "Ook al door de variatie aan verbeterpunten was het goed om de schouw samen te doen, zodat we met elkaar een maatregelenmatrix konden maken, waarbij stond aangegeven wie voor welke maatregelen verantwoordelijk is. Zo namen we allemaal ons aandeel. Drie keer per jaar kwamen we bij elkaar om de voortgang te bespreken."
Naast de verbeterpunten uit de schouw ging de winkeliersvereniging zelf ook aan de slag om de omgeving schoner en veiliger te maken. Er zijn hanging baskets geplaatst - Panis: "De hanging baskets en ook feestverlichting hebben we met steun vanuit het Ondernemersfonds geplaatst, maar hebben verder niet van doen met het KVO. Maar ze maken het gebied wel een stuk gezelliger!" - en ze zijn een WhatsApp-groep begonnen om elkaar snel van belangrijke zaken op de hoogte te houden. Zoals? Panis: "Nou, een klant probeerde hier in de PLUS een geldwisseltruc, maar daar trapten we niet in. Met een WhatsApp-bericht heb ik direct de politie en alle winkeliers gewaarschuwd en het signalement doorgegeven. Dat is ook het doel van het KVO: kwaadwillenden kansloos maken."
Met het KVO is daar een eerste stap toe gezet. "Een mooie eerste stap. De omgeving ziet er nu netter uit, kapotte vuilnisbakken zijn vervangen, waar mogelijk is de graffiti verwijderd, zwerfvuil is weg, bluspalen zijn makkelijker bereikbaar - maar meer dan een mooie eerste stap is het niet. We realiseren ons dat er nog werk aan de winkels is om kwaadwillenden nog kanslozer te maken. Zeker in deze donkere maanden zou het mooi zijn als, vooral rond openings- en sluitingstijden, een mobiele surveillant zichtbaar aanwezig een oogje in het zeil houdt. Natuurlijk hanteren we daarbij ook ons eigen veiligheidsprotocol, maar zo'n surveillant zou ons, onze medewerkers wel een veiliger gevoel geven. En we blijven bezig om de omgeving schoner en veiliger te maken. Het gezamenlijke overleg drie keer per jaar blijft; halverwege dit jaar gaan we weer schouwen om de omgeving verder te verbeteren. Want het continueren van het KVO, ook dat gaan we samen verdienen."
Kijk voor meer informatie over het KVO op de website van het Keurmerk Veilig Ondernemen.
Bron: N@twerk Delft
Het bestuur van het Ondernemersfonds heeft de begroting van 2024 vastgesteld.
Er is een nieuwe gratis app voor Delftse ondernemers om met elkaar te connecten. Meer dan 1700 Delftse ondernemers deden dit al jaren via Chainels Delft. Dit platform is nu doorontwikkeld tot een vernieuwde lokale app: OndernemersDelft.