Veilig ondernemen langs de Schie

Dat je veilig kon ondernemen in het Schieoevergebied was al bekend. Maar dat het er zó veilig was, dat kon de auditor van het KVO, het Keurmerk Veilig Ondernemen nauwelijks geloven.

Jaap Langhout van Bedrijvenkring Schieoevers glundert. "BKS is met vlag en wimpel geslaagd voor de verlenging van het KVO. Ik overdrijf niet als ik zeg dat de auditor, die heeft onderzocht wat er binnen de BKS allemaal gebeurt om dit bedrijvengebied schoon, heel en veilig te houden, stuiterde toen hij de resultaten zag." Drie jaar geleden gaf 40 procent van de ondernemers aan zich hier veilig te voelen. Dat aantal blijkt nu meer dan verdubbeld. Langhout: "Uit een nieuwe enquête blijkt dat liefst 88 procent van de ondernemers zich hier veilig voelt. Waanzinnig!"

Lobbyen

Wat is het geheim? Volgens Langhout zijn er meer geheimen. "Het ziet er hier gewoon mooi uit, de openbare ruimte is prima onderhouden. Doen we zelf, of laten we helemaal zelf doen, met het onderhoudsbudget van de gemeente én een BKS-bijdrage daarbovenop. Daarnaast is er een beveiligingsbedrijf dat hier surveilleert. En zijn er bewakingscamera's gehangen op het terrein die de wegen in de gaten houden, en daar hebben we 15 maanden goed voor moeten lobbyen: we kunnen onze bedrijven en onze bezittingen laten bewaken met camera's. Wie geen kwaad in de zin heeft, hoeft niet bang te zijn voor zijn of haar privacy; de opnames worden alleen gebruikt om mogelijke kwaadwillende te achterhalen." Camerabewaking is er al sinds vorig jaar; op 18 januari werd dit bewakingssysteem feestelijk opgeleverd.

Elkaar informeren

En dit is nog niet alles wat BKS onderneemt. Want veilig ondernemen is ook elkaar informeren en op de hoogte houden. "En dat doen we met het Delftse CHAINels, een soort Facebook voor ondernemers, en waar ook hulpdiensten en gemeente zakenvrienden van kunnen worden. Loop je ergens tegenaan, heb je een goed idee, organiseer je wat, vermoed je onraad, als je het post op CHAINels weten alle ondernemers het direct." Recente posts: een bedrijf biedt ruimte beschikbaar voor activiteiten, een ander bedrijf stelt voor een BHV-cursus te combineren, en weer een ander bedrijf nodigt zijn BKS-ondernemers uit voor z'n open dag.

Het kan altijd beter

Niks meer te wensen dus, tijd om op je lauweren te rusten? "Niets daarvan!", stelt Langhout. "Natuurlijk is het leuk om te horen dat de auditor zei dat geen enkel ander bedrijventerrein in Nederland z'n zaakjes zo goed voor elkaar had als hier, maar we kunnen nog altijd beter. En daar zijn we ook mee bezig. We hebben al het beheer van het openbaar groen van de gemeente overgenomen, nu willen we ook - als eerste ondernemersvereniging in Nederland - het beheer van het provinciaal groen overnemen, langs de Kruithuisweg. Is veel handiger, hoeven we niet meer te steggelen welke groenstrook van wie is en kunnen we ook hier het onderhoudsniveau opkrikken, met een BKS-bijdrage bovenop het groenbudget. En we zijn bezig om te kijken hoe we het gebied kunnen verduurzamen. Als we er collectief mee aan de slag willen, hebben zonnepanelen op daken wel wat juridische haken en ogen, we denken aan een gezamenlijke zonneweide. En er komt meer kunst op straat. Ja, dit jaar valt hier ook iets te ontdekken in het kader van het Jaar van Vermeer. Wat dat wordt? Hee, kom het ontdekken!"

Magneet

Je zou verwachten dat ondernemers staan te popelen om zich in BKS te vestigen. "En dat is ook zo", aldus Langhout. "Op een paar moeilijk verhuurbare en grote bedrijfspanden na. Met YES!Delft willen wij graag de mogelijkheden onderzoeken om hier hightechstartups de ruimte te bieden, zodra de behoefte ontstaat vanuit hun groei. Ook onderzoeken we met Delft Technology Partners welke mogelijkheden deze panden bieden. Maar verder? BKS werkt echt als een magneet voor ondernemers. Of nee: wat BKS-ondernemers hier met elkaar doen, dát werkt als een magneet."


Bron: N@twerk Delft